Jangan Kau ambil penglihatanku, ya Allah...

Bismillahirrahmanirrahim...

Angin berhembus lembut ke muka Salsabila. Sesekali dipejamkan matanya sambil menikmati keindahan pantai.

"Apa yang dimenungkan tu Sal?" tanya Rumaisa' sambil duduk di sebelah Salsabila.

Salsabila memandang temannya itu lalu tersenyum.

"Tiada apa-apalah, Ru. Saya saja menikmati keindahan ciptaan Allah ni," kata Salsabila sambil mengalihkan pandangan ke arah laut.

Masing-masing terdiam, memerhatikan keindahan alam ciptaan Allah. Sesekali kedengaran bunyi burung-burung yang terbang ke sana ke mari disulami dengan bunyi ombak yang menghempas pantai.

Rumaisa' menarik nafas panjang lalu melepaskannya, "Aaahhh... Alhamdulillah. Mampu lagi bernafas."


Salsabila memandang sahabatnya itu sambil tersenyum. Dia membetulkan tudung Rumaisa' yang senget akibat hembusan angin laut.

"Sal..." panggil Rumaisa'.

"Hmm.." jawab Salsabila.

"Kalau awak disuruh untuk buat pilihan, pancaindera mana yang akan awak korbankan?" tanya Rumaisa'.

Salsabila memandang Rumaisa'. Dia mengalihkan pandangan ke arah lautan yang luas terbentang di hadapan mereka.

"Kalau saya diberi pilihan, saya nak buta mata," jawab Salsabila.

Rumaisa' mengalihkan muka ke arah Salsabila sambil mengerutkan dahi lalu bertanya, "Kenapa, Sal?"

Salsabila tersenyum lagi melihat sahabatnya itu.

"Sebab kalau tanpa penglihatan, saya tidak akan dapat melihat lagi maksiat di depan mata. Tidak akan ada lagi pandangan fitnah seperti yang disebut dalam al-Quran," terang Salsabila.

"Pandangan fitnah? Macam mana tu?" tanya Rumaisa' lagi.

"Pandangan fitnah tu macam ni, kalau saya terlihat seseorang yang berpakaian tidak senonoh, dan tiba-tiba terdetik di hati saya, 'Ish, teruklah perempuan ni. Dah tahu aurat mana kena tutup, masih lagi nak tunjuk bahagian yang haram.' Itu dikira sebagai pandangan fitnah. Dari mata turun ke hati kan?" Salsabila memegang tangan sahabatnya itu.

Rumaisa' mendiamkan diri.

"Tapi Sal, tanpa penglihatan banyak perkara yang awak akan rugi," kata Rumaisa'.

Salsabila mengerutkan dahinya lalu berkata, " Maksud awak?"

Rumaisa' menghela nafas panjang. Katanya, "Bila awak buta, awak tidak dapat melihat keindahan alam ciptaan Allah ni. Dengan hanya melihat ciptaan Allah ni, ianya akan dapat meningkatkan keimanan awak. Dengan melihat, awak dapat baca ayat-ayat al-Quran, surat cinta dari Allah. Awak dapat mengkaji ayat-ayat Allah. Awak dapat melihat semua warna di dunia ni. Hidup awak akan diwarnai dengan segala macam warna di dunia. Tidaklah gelap dan suram sentiasa. Bila tidur, gelap. Bangun dari tidur pun gelap. Siang dan malam, sama sahaja. Tiada beza."

Salsabila hanya memandang sahabatnya itu. Rumaisa' menundukkan kepala.

"Awak berkata ini dari pengalaman awak sendiri? Inikah yang awak rasa, Ru?" tanya Salsabila.

Rumaisa' hanya menganggukkan kepala.

"Awak tau, saya teringin melihat bagaimana rupanya burung itu. Bagaimana rupanya pantai itu. Bagaimana rupanya ombak yang menghempas pantai. Saya betul-betul mahu melihat semua itu," kata Rumaisa' dalam sendu tangisnya.

"Bersyukurlah, Sal kerana Allah masih memberi awak nikmat penglihatan. Bersyukurlah. Mungkin bagi awak, benda ni hanya benda kecil tapi Sal, percayalah. Bagi orang buta seperti saya, ia adalah suatu nikmat Allah yang amat berharga. Gunakan sebaik mungkin sahabatku. Jauhkan pandangan fitnah yang awak katakan tadi," sambung Rumaisa' lagi.

"Rumaisa'..." kata Salsabila.

"Awak tahu tak kalau saya diberi peluang untuk melihat sesuatu di dunia ini untuk seminit, saya nak lihat apa?" tanya Rumaisa' sambil mengesat air matanya lalu tersenyum.

"Tengok pantai?" teka Salsabila.

Rumaisa' menggelengkan kepala, "Tak."

"Tengok...muka awak yang cantik ni," teka Salsabila lagi.

Rumaisa' ketawa kecil sambil menggelengkan kepala, "Tak.."

"Habis tu?" tanya Salsabila.

Rumaisa' mengalihkan muka ke arah Salsabila. Dia tersenyum dan berkata, "Tengok awak. Sahabat saya dunia dan akhirat. Yang selalu bersama saya tak kira saya di mana. Awaklah ibu, bapa dan kakak saya. Awaklah anugerah terhebat yang Allah kurniakan kepada saya. Awak, Salsabila."

"Sesungguhnya, Rumaisa'. Awak akan dapat melihat saya juga nanti, insyaAllah. Di syurga nanti wahai sahabatku. Di syurga nanti," ujar Salsabila sambil menahan sebak.

Salsabila memeluk Rumaisa' dengan tangan kanannya dan Rumaisa' merebahkan kepala di bahu Salsabila. Pada saat itu, Salsabila melihat kebesaran Allah dan Rumaisa' berkata kepada Salsabila, "Tidak mengapa Allah tarik nikmat penglihatan saya ini kerana saya masih lagi mempunyai pendengaran untuk saya dengar bunyi ciptaan Allah dan melakarnya di atas 'skrin' hitam di depan saya ini... Alhamdulillah."

0 comments: